نقش عناصر شیمیایی در رشد گیاهان
نقش عناصر شیمیایی در گیاهان
کمبود هر یک از عناصر غذایی باعث ایجاد اختلال در تبادل مواد وفرایند فیزیولوژیکی گیاه میشود و در روشد ونمو گیا هان تاثیربسزایی دارد. در بین عناصر غذای مختلف تاثیر برخی مانند نیتروژن- پتاسیم – فسفرو کلسیم بسیار مشهود است به این عناصر؛ عناصرپر مصرف یا (ماکرو)گویندوبه عناصری كه اهمییت کمتری دارند: عناصر کم مصرف یا ریزمغذی ها ویا میکرو نامیده میشوند.که دردامه به نقش وتاثیرات آنها در چرخه زندگی گیاهان توضیح داده می شود
عناصر ماکرو یا (NKP)
(20-20-20)
کمبو د نیتروژن یا ازت موجب کاهش رشد سبزینه ای و شادابی گیاه می شود وباعث کاهش تولید میوه ودانه می گردد ازت در گیاهان به سهولت حرکت می کند جهت آن به طرف اندامهای جوان و در حال رشد می باشد وازعلایم کمبود این عنصر زردی رنگ برگها ی مسن ویا جوان گیاه است کمبود این عنصر ازطریق کود دامی وشیمیایی ازته یا کود 20- 20- 20- میسر می باشد.
فسفر
فسفر
فسفر باعث تسریع در رشد و رسیدگی محصول شده و در گیاهان علوفه ای کیفبت بافتهای سبز را افزا یش می دهد فسفر در رشد وتکامل سیستم ریشه ای گیاهی وپایداری در مقابل خوابیدن ساقه ( ورس در غلات ) تلفیق گل ، تشکیل میوه و دانه و مقاومت گیاه در مقابل عوامل بیماریزا نقش بسزايي دارد.
از مهمترین علایم کمبود فسفر عبارتند از :
1- کاهش رشد ریشه و ساقه
2- کاهش تعداد ساقه های جانبی
3- ریزش برگهای مسن
4- کاهش تعداد گل ها
5- تاخیر در باز شدن برگها وجوانه ها در بهار (گیا هان درختی )
تامین این عنصر در خاک توسط کود های دامی وشیمیایی در گیاهان بوسیله کودهای ( N. P. K ) امکان پذیر است.
پتاسیم :
پتاسیم در جذب و نگهداری آب و املاح در بافت گیاهی نقش دارد، مقاو مت گیاه
دربرابر شرایط نا مساعد محیطی مانند سرما ، کم آبی ،آفات وبیماریها را افزایش می دهد در درختان میوه ، پتاسیم در رنگ وطعم میوه ونیز در جلوگیری ریزش آنها نقش دارد.
کمبود پتاسیم در خاکهای پر باران شایع تر است در زراعتهای سیب زمینی، چغندر، علوفه های سیلویی و... موجب کاهش محصول در واحد سطح و کم شدن خاصیت انباری آنها می شود.
نشانهای کمبود پتاسیم
1 – رشد گیاه کند می شود
2 - کناره های برگ بخصوص برگهای مسن قهوه ای شده ونمای سوختگی پیدا می کند.
3 – ساقه ها ضعیف می شوند .
4 – میوه هاو دانه کوچک و چروکیده می شوند.
راه های برطرف کردن پتاسیم استفاده از کودهای آلی، شیمیایی در خاک و در گیا هان مصرف کودهای ( N . P . K ) یا همان 20 – 20 – 20 می باشد.
2- کاهش تعداد ساقه های جانبی
3- ریزش برگهای مسن
4- کاهش تعداد گل ها
5- تاخیر در باز شدن برگها وجوانه ها در بهار (گیا هان درختی )
تامین این عنصر در خاک توسط کود های دامی وشیمیایی در گیاهان بوسیله کودهای ( N. P. K ) امکان پذیر است.
پتاسیم :
پتاسیم در جذب و نگهداری آب و املاح در بافت گیاهی نقش دارد، مقاو مت گیاه
دربرابر شرایط نا مساعد محیطی مانند سرما ، کم آبی ،آفات وبیماریها را افزایش می دهد در درختان میوه ، پتاسیم در رنگ وطعم میوه ونیز در جلوگیری ریزش آنها نقش دارد.
کمبود پتاسیم در خاکهای پر باران شایع تر است در زراعتهای سیب زمینی، چغندر، علوفه های سیلویی و... موجب کاهش محصول در واحد سطح و کم شدن خاصیت انباری آنها می شود.
نشانهای کمبود پتاسیم
1 – رشد گیاه کند می شود
2 - کناره های برگ بخصوص برگهای مسن قهوه ای شده ونمای سوختگی پیدا می کند.
3 – ساقه ها ضعیف می شوند .
4 – میوه هاو دانه کوچک و چروکیده می شوند.
راه های برطرف کردن پتاسیم استفاده از کودهای آلی، شیمیایی در خاک و در گیا هان مصرف کودهای ( N . P . K ) یا همان 20 – 20 – 20 می باشد.
منابع مورداستفاده : زراعت عمومی/تالیف کمال سادات اسمعیلان/
خدمات کشاورزی پایدار زرین حصار
خدمات کشاورزی پایدار زرین حصار
+ نوشته شده در شنبه بیست و هشتم بهمن ۱۳۹۱ ساعت 12:7 توسط E (سردبير حصارنا)
|